Stotteren maakt het moeilijk om vloeiend te praten. Als iemand last heeft van stotteren, komt deze persoon er bij het praten vaak niet makkelijk uit. Stotteren kan daardoor de communicatie en het leven van mensen die er last van hebben aanzienlijk beïnvloeden. Als die invloed niet helpend is, komt de logopedist-stottertherapeut om de hoek kijken. Een kwalitatief goede logopedische behandeling is van cruciaal belang voor het optimaliseren van de communicatie en het vergroten van het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven van de persoon die stottert. Hierdoor kan iedere persoon die stottert zo optimaal mogelijk participeren in de samenleving. In deze blog zal ik ingaan op de belangrijke rol van de logopedist-stottertherapeut bij de behandeling van oudere kinderen, pubers en volwassenen die stotteren wanneer blijkt dat het stotteren niet van voorbijgaande aard is. En neem ik je mee in hoe een logopedist een logopedist-stottertherapeut wordt.
Wat doet een logopedist?
De logopedist-stottertherapeut is een professional die is gespecialiseerd in de behandeling van stotteren op verschillende gebieden. Er kan worden gewerkt aan de binnenkant van het stotteren, dit zijn de gedachten en gevoelens rondom stotteren. Ook kan er worden gewerkt aan de buitenkant, dit is het stotteren zelf en alle gedragingen die hierbij horen. Dit alles krijgt vorm door het behandeltraject met de logopedist-stottertherapeut waarbij alle aspecten van het leven van de persoon die stottert een grote inspiratiebron zijn. Denk hierbij aan hoe iemands sociale leven is en op welke manier iemand nu communiceert. Deze ervaringen en informatie worden verwerkt in het behandeltraject. De logopedist-stottertherapeut is getraind in het gebruik van verschillende spreek- en communicatietechnieken en strategieën rondom werken aan gedachten en gevoelens (zoals cognitieve gedragstherapie) die zijn ontworpen om de communicatie te faciliteren en het vertrouwen van de patiënt als communicator te vergroten.
Welke stappen worden er gezet?
De eerste stap is het kunnen stellen van een logopedische diagnose, een samenvatting van datgene wat er op dat moment speelt rondom het stotteren. Een logopedist-stottertherapeut doet onderzoek naar de ernst en last van het stotteren. Hierbij wordt ook gekeken naar de specifieke factoren die het stotteren beïnvloeden en de impact van het stotteren op het dagelijks leven. Vervolgens wordt de logopedische diagnose gesteld waarbij duidelijk is geworden welke verschillende gebieden van het stotteren aandacht nodig hebben. Dit alles gebeurt in samenwerking met de persoon die stottert en met andere betrokkenen in zijn/haar directe omgeving.
"Een logopedist-stottertherapeut doet onderzoek naar de ernst en last van het stotteren. Hierbij wordt ook gekeken naar de specifieke factoren die het stotteren beïnvloeden en de impact van het stotteren op het dagelijks leven."
Als tweede stap stelt de logopedist-stottertherapeut in samenspraak met de persoon die stottert een behandelplan op dat is aangepast aan de individuele behoeften van deze persoon. Dit behandelplan kan spreek- en communicatietechnieken en strategieën rondom werken aan gedachten en gevoelens (zoals cognitieve gedragstherapie) bevatten. Elke behandeling wordt geëvalueerd en de persoon die stottert beslist mee over de gezette en nog te zetten stappen binnen de behandeling.
Een ander belangrijk aspect van de behandeling is ondersteuning en coaching van de persoon die stottert. De logopedist-stottertherapeut kan deze persoon coachen bij het vergroten van vertrouwen in het eigen spreken en communiceren, en het verbeteren van communicatievaardigheden. De logopedist-stottertherapeut kan de persoon die stottert en/of de omgeving van deze persoon ook voorzien van praktische adviezen en tips voor het omgaan met stotteren in verschillende sociale situaties.
Hoe wordt een logopedist een logopedist-stottertherapeut?
Als een logopedist interesse heeft in het verdiepend en meer werken met personen die stotteren in de logopediepraktijk, dan is het mogelijk om te specialiseren via de European Clinical Specialization in Fluency Disorders (ECSF). Een logopedist die zich wil specialiseren in stotteren wordt (inter)nationaal aangeraden het specialisatieprogramma van het ECSF te doen. Deze eenjarige opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, het lopen van een stage bij een geregistreerd logopedist-stottertherapeut en het schrijven van een portfolio. Op deze manier maakt een logopedist een belangrijke start met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van stotteren. De ECSF stelt de logopedist in staat om de meest effectieve (en innovatieve) behandelingen te bieden.
"Een logopedist die zich wil specialiseren in stotteren wordt (inter)nationaal aangeraden het specialisatieprogramma van het ECSF te doen. Op deze manier maakt een logopedist een belangrijke start met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van stotteren."
Ook in Stottercentrum Rotterdam bieden wij stages aan aan collega’s die zich willen specialiseren. Na het afronden van de ECSF mag iemand zich logopedist-stottertherapeut noemen, de specialisatie is voltooid. Nederland telt nu ongeveer 70 logopedisten-stottertherapeuten die geregistreerd zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie. En 70 gespecialiseerde logopedisten is weinig in verhouding tot de ruim 4000 logopedisten in totaal die werkzaam zijn in Nederland. Kortom, we hebben meer collega’s nodig met affiniteit voor deze doelgroep.
Klaar om de volgende stap te zetten?
Stottercentrum Rotterdam staat klaar om zowèl personen die stotteren àls logopedisten die willen specialiseren te ondersteunen. Ben je klaar om aan de slag te gaan met je stotteren of er juist (verdiepend) over te leren? Heb je interesse in je specialiseren tot logopedist-stottertherapeut? Neem dan contact met ons op via de contactpagina of bel 010-2096196 tijdens het spreekuur van 12.00-13.00 uur (maandag tot en met vrijdag). We kijken ernaar uit om met je samen te werken.