Stotteren is een veelvoorkomend probleem dat invloed heeft op het dagelijks leven van veel mensen. In deze blog gaan we dieper in op wat stotteren is, wat we weten over de oorzaak en hoe Stottercentrum Rotterdam je kan helpen om de impact van stotteren in jouw leven te verminderen.
Wat is stotteren?
Stotteren maakt het moeilijk om vloeiend te praten. Als iemand last heeft van stotteren, komt deze persoon er bij het praten vaak niet makkelijk uit. Dan worden soms klanken of lettergrepen herhaald of langer gemaakt en soms blokkeert deze persoon helemaal in het praten. De ervaringen van deze persoon (bijvoorbeeld de gevoelens en gedachten rondom stotteren) en zijn/haar beleving vormen ook een onderdeel van het stotteren.
Hoe vaak komt stotteren voor?
Ongeveer acht op de honderd mensen hebben ooit in hun leven gestotterd; 1 op de 100 mensen blijft stotteren. Het komt overal ter wereld voor, bij jongens en meisjes, bij jong en oud. Stotteren ontstaat niet door een laag IQ, afkomst, opleidingsniveau, persoonlijkheid en meertaligheid. Op latere leeftijd stotteren meer jongens en mannen dan meisjes en vrouwen: meisjes groeien vaker over stotteren heen.
"ongeveer acht op de honderd mensen hebben ooit in hun leven gestotterd"
Wat gebeurt er tijdens het stotteren?
Tijdens het praten moeten de hersenen èn alle spieren die verantwoordelijk zijn voor het praten goed samenwerken. Eerst denk je na over wat je wilt zeggen. Je gedachten worden omgezet in woorden en zinnen. Dan gaan er van je hersenen signalen naar 'de praatspieren' zodat je de zin kan uitspreken; je hersenen moeten ervoor zorgen dat de spieren van onder andere je lippen, wang, tong, keel en stembanden op het juiste moment met elkaar samenwerken en met de juiste hoeveelheid spanning actief zijn. Dit gaat allemaal wel veel sneller dan je het hier leest, en als het goed is helemaal vanzelf(sprekend).
De oorzaak van stotteren?
De hersenen van mensen die stotteren gebruiken voor het praten een iets andere route om deze spieren aan te sturen. Mogelijk gebeurt dat doordat de delen van de hersenen die nodig zijn voor vloeiend praten zich nèt iets anders ontwikkeld hebben bij mensen die stotteren dan bij mensen die niet stotteren. Stotteren kan dus ontstaan door hele kleine verschillen in de aanleg van de hersenen. Er is nog veel onderzoek nodig bij jonge kinderen, pubers en volwassenen om duidelijk te krijgen wat de precieze oorzaak is van stotteren. En om te weten hoe het stotteren vervolgens weer invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Er zijn enkele aanwijzingen in relatie tot stotteren wat er gebeurt in de hersenen, maar we weten nog niets zeker.
"stotteren kan dus ontstaan door hele kleine verschillen in de aanleg van de hersenen"
De rol van genen bij stotteren
Of je stottert of niet kán te maken hebben met je genen. Soms heb je een aanleg die eraan bijdraagt dat je gaat stotteren en anderen hebben dat misschien niet. De kans is groter dat je gaat stotteren als je familieleden hebt die ook stotteren. Maar zeker niet iedereen met een mogelijke erfelijke belasting gaat ook echt stotteren.
Hoe Stottercentrum Rotterdam kan helpen
Neem contact op met Stottercentrum Rotterdam
Ons team van deskundige logopedisten-stottertherapeuten staat voor je klaar om je te helpen de impact van stotteren in jouw leven te verminderen. Neem contact met ons op via de contactpagina of door te bellen naar 010-2096196 tijdens het spreekuur tussen 12.00-13.00 uur (maandag tot en met vrijdag).
Meer weten?
Kijk voor meer informatie eens op onze website of op de website van Het StotterFonds.