- moeilijk formuleren van zinnen (ook schriftelijk);
- onlogische zinsstructuren;
- woordvindmoeilijkheden met veel stopwoordjes ertussen.
Deze bovenstaande kenmerken horen bij linguïstisch broddelen. Deze kenmerken hebben invloed op de begrijpelijkheid van het spreken.
Broddelen en neurodiversiteit
Vanuit het perspectief van neurodiversiteit wordt broddelen gezien als een natuurlijke variatie binnen het menselijk brein en een manier waarop mensen communiceren.
Broddelen en de maatschappij
Een persoon die broddelt krijgt dagelijks te maken met negatieve reacties en misverstanden, wat hun sociale leven en zelfvertrouwen negatief kan beïnvloeden. Mensen die broddelen kunnen bijvoorbeeld meer stress ervaren in situaties waar verstaanbare en/of begrijpelijke communicatie wordt verwacht. Er ontstaan vervolgens sociale en communicatieve hindernissen:
- vooroordelen en negatieve opvattingen van anderen over broddelen die kunnen leiden tot isolatie en een gebrek aan zelfvertrouwen (sociale stigma’s);
- de verwachting dat iedereen snel en verstaanbaar en/of begrijpelijk moet kunnen spreken (communicatieve druk);
- onbekendheid met broddelen en ongeduld van luisteraars (gebrek aan begrip en geduld).
De maatschappij en de communicatieve omgeving van een persoon die broddelt kunnen de problemen die zij ervaren versterken of verlichten. Broddelen wordt niet opgelost. De focus ligt op het verbeteren van de kwaliteit van leven en verstaanbaar en/of begrijpelijk meedoen in de samenleving als het gaat om communicatie.
‘’Om de kwaliteit van leven van mensen die broddelen te verbeteren, is het belangrijk dat zij verstaanbaar en begrijpelijk mee kunnen doen in de samenleving als het gaat om communicatie.’’