De gekozen aanpak is voor iedere cliënt weer anders en het geleverde maatwerk is gebaseerd op:
- het sterkste wetenschappelijke bewijs waaronder de richtlijn ‘Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen’ (NVLF, 2020)
- afstemming op dat wat de cliënt en zijn/haar omgeving nodig heeft/hebben (rekening houdend met voorkeuren, normen en waarden)
- ruime klinische ervaring (gekoppeld aan intervisie en supervisie) op het gebied van onderzoek en behandeling
Er komen veel verschillende factoren bij stotteren en/of broddelen kijken en het stotteren en/of broddelen uit zich bij iedereen weer anders. Om die reden is er kennis en ervaring voor nodig om voor iedere persoon een voor hem of haar op maat gemaakte therapie te bieden. Er is namelijk niet één behandeling die voor iedereen werkt. Dit vraagt bij de start van de gespecialiseerde therapie om onderzoek. Na het onderzoek worden de resultaten besproken en wordt in overleg een behandelplan met een of meerdere doelen opgesteld. Dit behandelplan wordt tijdens de therapie regelmatig geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.
In plaats van te streven naar volledige vloeiendheid, ligt de nadruk van de therapie op het accepteren van stotteren als onderdeel van de communicatie en het ontwikkelen van meer gemak en vrijheid tijdens het spreken. Zo wordt er gewerkt aan het verminderen van vermijdingsgedrag en het vergroten van openheid in communicatie. Cliënten leren hun stotteren op een meer open, ontspannen manier te benaderen en ervaren dat ze ook mét stotteren effectief en authentiek kunnen communiceren.
Bij Stottercentrum Rotterdam erkennen we het belang van neurodiversiteit en hanteren we het sociale model voor stotteren en broddelen: we zien stotteren en broddelen als een variatie in neurodiversiteit die unieke communicatieve uitdagingen en sterke punten met zich meebrengt. Ons doel is om een ondersteunende omgeving te creëren waarin mensen die stotteren en/of broddelen hun eigen stem kunnenvinden en gebruiken, zonder zich beperkt te voelen door sociale verwachtingen, maatschappelijke stigma’s en eigen persoonlijke stigma's.
Wij streven ernaar onze therapieën niet alleen aan te passen aan de specifieke behoeften van elke cliënt, maar ook als praktijk een bredere bewustwording en acceptatie van stotteren en broddelen in de samenleving te bevorderen. Door samen te werken met de cliënt en hun omgeving willen we bijdragen aan een inclusieve wereld waarin iedereen kan communiceren op een manier die eigen is.
Documenten
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?
