Stottercafé Rotterdam op 29 januari 2015: INSPIREREN
Donderdag 29 januari 2015 gaat het Stottercafé Rotterdam weer van start. De eerste bijeenkomst van het tiende seizoen zal in het teken staan van INSPIREREN. Door wie raak jij geïnspireerd en waarom?

Joeri van Ormondt is door de organisatie van het StotterCafé Rotterdam gevraagd om anderen tijdens deze bijeenkomst te komen inspireren. Joeri stottert en doet dingen die niet veel mensen doen die stotteren: Hij volgt een opleiding Logopedie en wil zich specialiseren tot logopedist-stottertherapeut. Interessant om te horen wat hem drijft en hoe hij tegen het stotteren aankijkt!
Cafégasten die op de één of andere manier hun spreken in het openbaar of hun therapie willen oefenen hebben daartoe ook deze avond weer alle gelegenheid door middel van de zeepkist.

Het StotterCafé Rotterdam wordt georganiseerd vanuit de Nederlandse Federatie Stotteren en de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes voor iedereen die stottert, geïnteresseerd is in stotteren en/of iemand kent die stottert. De ervaring heeft geleerd dat er vooral behoefte is aan informatie en discussie die direct te maken heeft met stotteren. Daarnaast bestaat ook de behoefte om ongedwongen met elkaar te praten en iets met elkaar te drinken. Stottercafé Rotterdam biedt al deze mogelijkheden.

Het StotterCafé vindt plaats in het Nivon-gebouw aan de Dirk Smitsstraat 86 in Rotterdam. Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur komt het thema aan bod, aansluitend de zeepkist en tot 21.30 uur kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat.

Wij hopen u/jullie de 29e januari te mogen begroeten! Neem gerust vrienden of familie mee.

24-10-2014
Contracten met zorgverzekeraars: zorgverzekeraars zitten een kwart onder het tarief
NVLF-poster_CONTRACTERING.jpg
22-10-2014
Wereldstotterdag 2014
In het kader van Wereldstotterdag vertellen twee ervaringsdeskundigen over stotteren. Via de volgende link vindt u de keuze voor fragmenten: http://www.radio1.nl/methetoogopmorgen
Klikt u dan op dinsdag 21 oktober 2014 en kies het tijdstip ‘23.00 uur’ (rechtsonder in het pop-up scherm). ‘Scroll dan door naar tijd 37.45 min. Het interview begint dan.

16-09-2014
Schrijfwedstrijd
Iedereen heeft een verhaal. Iedereen die stottert heeft een verhaal over stotteren. We roepen mensen die stotteren op om hun verhaal op te schrijven en in te sturen naar nfs@stotteren.nl. Je kunt je ‘leven met stotteren’ of een bepaalde gebeurtenis beschrijven. Ook kun je jouw ideeën over stotteren weergeven. De verhalen zullen herkenning geven, steun bieden of nieuwe inzichten geven aan andere personen die ook stotteren. Een verhaal om te kunnen lachen is natuurlijk ook welkom.
De redactie kijkt uit naar jullie verhalen. Het meest bijzondere of aansprekende verhaal van de maand wordt geplaatst op de site www.stotteren.nl.

16-09-2014
Uitnodiging symposium ‘Ontwikkelingsstotteren’
Op 20 oktober 2014 van 17.30 tot 20.00 uur organiseert de NFS in samenwerking met de KNAW een symposium.
Tijdens het symposium zullen de laatste ontwikkelingen in het beleid en de actuele doorbraken voor interventie vanuit de biomedische wetenschap aan de orde komen. De richtlijn ontwikkelingsstotteren is zojuist afgerond en zal worden besproken.
Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website van de KNAW. U bent van harte welkom bij dit symposium. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de website.

24-07-2014
Stottercentrum Rotterdam in de zomervakantie
Van maandag 28 juli 2014 tot en met dinsdag 12 augustus 2014 is Stottercentrum Rotterdam gesloten. Wanneer u dringende vragen hebt, kunt u in deze periode contact zoeken met de volgende collega’s in de regio Rotterdam:
– Jan Bouwen (010-7033516, j.bouwen@erasmusmc.nl) – voor vragen over volwassenen
– Nathalie van der Ploeg (010-4231320, nvdploeg@logo-ak.nl) – voor vragen over kinderen en volwassenen
– Fine Schillevoort (06-46188138) – voor vragen over kinderen en volwassenen

08-05-2014
Stottercafé Rotterdam: stotteren en relaties
Op 22 mei zullen we de avond, met dank aan het StotterCafé Groningen voor het beschikbaar stellen van hun materiaal, vullen met gesprekken en gedachten over stotteren en relaties. Relaties in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen de relatie met je vriend(in) of echtgenoot, maar ook die met een vriend(in), familieleden, collega’s, studiegenoten of buren. Hoe begin je een vriendschap, hoe onderhoud je die en zijn er struikelblokken om een relatie te hebben als je stottert of om een relatie te hebben met iemand die stottert? Kom dus als het mogelijk is niet in je eentje!

De avond begint met een korte enquete, gekoppeld aan een prijsvraagje (met natuurlijk een klein –alcoholisch- prijsje. We vervolgen met het voeren van korte één op ééngesprekjes aan de hand van vragenkaartjes. Nadien is er nog ruimte en tijd volop om lekker door te kletsen onder het genot van een drankje.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten?
De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

01-05-2014
Jongerenbijeenkomst op 12 juni 2014!
Wij organiseren een jongerenbijeenkomst op 12 juni 2014. Zie de aankondiging via de volgende link:
Uitnodiging jongerenbijeenkomst.pdf

31-03-2014
Stottercafé Rotterdam: stottertechnieken onderhouden
Op 10 april zullen Esther van Bunschoten van het Stottercentrum Rotterdam en drie van haar cliënten de avond vullen en de vraag stellen: hoe kun je je spreektechnieken en je verworven inzichten onderhouden?
De cliënten gaan met de overige gasten van het StotterCafé in gesprek over de vraag, op welke manier iemand die stottert, zijn/haar tijdens de stottertherapie geleerde spreektechnieken en verworven inzichten kan onderhouden. Kunnen groepsbijeenkomsten hierbij nuttig zijn ? Welke rol zie je voor de logopedist-stottertherapeut bij het onderhoud, en welke rol voor jezelf ? Hoe kan je het verschil overbruggen tussen het kennen van spreektechnieken en het blijven toepassen van deze technieken? Genoeg ‘voer’ voor een interessante avond met veel ruimte voor discussie.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

15-02-2014
Stottercafé Rotterdam: jongeren en stotteren
Het leven van jongeren kent veel uitdagingen: studie, sociale contacten, een liefdesrelatie, een stage, een nieuwe baan? Deze uitdagingen kunnen voor jongeren die stotteren een nog grotere uitdaging zijn. Hoe gaan zij hier mee om? Stotteren kan veel invloed hebben op het leven en de toekomstverwachtingen van jongeren. Onzekerheid over het behalen van toekomstdoelen, het vervullen van die ene droombaan; stotteren kan jongeren in de weg staan om de studie en baan te kiezen die ze het liefst zouden willen. Zouden jongeren die stotteren dan toch maar geen baan moeten nastreven waarbij praten een belangrijke rol speelt? Wat vind jij? Wat vinden de stotterende jongeren zelf? Hoe ga je om met liefdesrelaties of een eerste date op Valentijnsdag ? Robin, Misty, Eelco, Maarten en Sunil, vijf stotterende jongeren die er ons alles over komen vertellen, werden door Zineb, degene die de avond organiseerde, gevraagd zich kort voor te stellen:

 • Robin: Ik kom uit Rotterdam en ben 24 jaar. Ik doe nu de opleiding voor logistiek. Mijn hobby’s zijn fitness en lezen.
 • Misty: Ik bekijk de situatie graag van twee kanten. Mijn leven is de afgelopen jaren sterk en positief beïnvloed door de stottertherapie die ik volgde. Inmiddels draai ik de rollen graag om en studeer ik hard om misschien ooit als logopedist aan de slag te kunnen.
 • Maarten: ‘Een hulpverlener mag/kan niet stotteren.’
 • Sunil: ‘Ik ben Sunil Bisambher, ben 24 jaar oud en woon ik Rotterdam. Sinds ik bewuster ben geworden van mijn stotteren, leef ik niet meer in de buitenwereld. Maar er is in mij, wel een kracht geweest die mij kon veranderen.’
 • Eelco: Ik ben 21 jaar, studeer Small Business and Retail Management. Ik stotter van jongs af aan en dat heeft mij behoorlijk belemmerd in mijn doen en laten. De laatste jaren heb ik hierin veel vooruitgang geboekt en ik blijf streven naar het moment dat ik altijd mezelf kan zijn en de macht over het spreken win.

Wil jij een diversiteit aan interessante ‘stotter-verhalen’ horen? Kom dan op donderdag 27 februari naar het StotterCafé. Het wordt gegarandeerd een inspirerende avond met veel nieuwe invalshoeken en inzichten.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

03-02-2014
Ben jij tussen de 18 en 27 jaar en stotter je? Geef je dan op voor de week van je leven!
Van 19 t/m 25 juli 2014 zal er wederom een Youth Meeting georganiseerd worden door ELSA, de Europese overkoepelende organisatie van stotterverenigingen. Ditmaal zal de week worden georganiseerd in Nederland in een dorpje onder de rook van ’s Hertogenbosch. Deze week is bedoeld om jongvolwassenen uit heel Europa te ontmoeten die ook stotteren. Zo worden er ervaringen gedeeld, wordt er gesproken over de rechten van mensen die stotteren, het werk van verenigingen en wat JIJ zou kunnen doen en bereiken. Verder worden er workshops en uitjes georganiseerd. Maar veel waardevoller: er worden vriendschappen voor het leven gekweekt!

Zie voor meer informatie over deze week www.elsa.info of www.demosthenes.nl. Voor vragen over deelname kun je terecht bij Richard Bourgondiën via richard@demosthenes.nl. Klik op deze link voor meer informatie.

18-12-2013
Esther in Suriname!Esther_in_Suriname_6-12-2013.jpg
Begin december was Esther op vakantie in Suriname. Zij is toen ook langs geweest bij Gracia Nelson  die in 2011 stage had gelopen bij ons. Gracia en haar twee collega’s zijn met hun praktijk ‘de Babbelaar’ de eersten die in Suriname fulltime een logopediepraktijk draaien. Daarnaast geven zij les op de opleiding Logopedie in Suriname. En ze zijn hard aan het werk met het oprichten van een Surinaamse vereniging voor logopedie. Zij zijn belangrijke pioniers voor de logopedie in Suriname. Esther en Gracia gaan uitzoeken hoe Stottercentrum Rotterdam en logopediepraktijk De Babbelaar voor stotteren contact kunnen houden met elkaar.

13-12-2013
Goed nieuws! Stottercentrum Rotterdam is per 1 februari 2014 ook op dinsdag open!
Lesley, één van de logopedisten-stottertherapeuten in Stottercentrum Rotterdam, zal per 1 februari 2014 naast de woensdag en donderdag óók op de dinsdag gaan werken. Hierdoor bieden wij van maandag tot en met donderdag logopedie-stottertherapie en zijn wij ook op de dinsdag per 1 februari 2014 via het telefonisch spreekuur te bereiken.

06-12-2013
Stage Nathalie van der Ploeg januari tot en met maart 2014 in Stottercentrum Rotterdam
Nathalie: “In 2007 ben ik als logopediste aan de Hogeschool Rotterdam afgestudeerd. In datzelfde jaar ben ik in een vrijgevestigde praktijk in Delft en in een praktijk in Oud-Beijerland gaan werken. Sinds 2009 werk ik fulltime in een vrijgevestigde logopediepraktijk in Rotterdam-Zuid. In deze praktijk zie ik naast enkele volwassenen vooral kinderen met uiteenlopende logopedische problemen zoals stem, spraak- en taalproblemen. Ook zie ik veel kinderen en volwassenen die stotteren. Om deze laatste cliëntengroep beter te kunnen helpen, ben ik mij meer gaan ontwikkelen op dit gebied. Ik heb een aantal cursussen op het gebied van stotteren gevolg en ben op dit moment bezit met de ECSF (European Clinical Specialization in Fluency disorders) om nog meer theoretische kennis op te doen. Om naast theoretische kennis ook praktijkervaring op te doen, doe ik van januari tot en met maart 2014 een stage in Stottercentrum Rotterdam. Tijdens deze stage hoop ik mijzelf nog meer te kunnen ontwikkelen als logopedist, nieuwe ervaringen op te doen en adviezen te krijgen binnen mijn eigen handelen.”

29-11-2013
Stottercafé Rotterdam: stotteren in de beeldende kunst
Op 12 december is Niels Lindhout onze gast en spreker van de avond. Sinds kort heeft hij zijn eigen grafische bedrijf KIWI GraphicDesign (zie ook www.kiwigraphicdesign.nl, contact: niels@kiwigraphicdesign.nl). In 2012 is Nies afgestudeerd in Zwolle. Hij koos als afstudeeropdracht: De Kunst van de Stotter. De kunst van de Stotter is bedacht met als doel het inzicht voor en over stotteraars te verbreden. Als stotteraar zijnde probeert hij het gevoel dat een stotteraar heeft wanneer hij praat en wat hem inspireert over te brengen in beeld, tekst en vorm. Maar niet alleen vanuit de stotteraar zelf, ook geeft hij weer hoe de gesprekspartner kan doen of kan reageren, aangezien het voor hem of haar net zo vervelend of ongemakkelijk kan zijn als voor de stotteraar zelf. De afzender van de door Niels gebrachte berichten is de (fictieve) stichting ‘De Kunst van de Stotter’. Gebruikte media zijn affiches, infographics, kaarten en 3D objecten. Tijdens het StotterCafé zal Niels één en ander vertellen over zijn werk, maar ook over zijn belevingen rondom het stotteren.
Cafégasten die op de één of andere manier hun spreken in het openbaar of hun therapie willen oefenen hebben daartoe ook deze avond weer alle gelegenheid. Aan het eind van de avond is er ruim gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

25-10-2013
Stotteren doe je niet alleen!
Elke persoon die stottert, weet dat zijn stotteren niet altijd aanwezig is en dat je vaak ook vloeiend spreekt. Hoe kan dit? In dit boek wordt uitgelegd wat stotteren nu precies is en vind je praktische tips, oefeningen en opdrachten om anders met je stotteren om te kunnen gaan.
Daarnaast wordt door stotterende jongeren zelf verteld hoe verschillende factoren van invloed kunnen zijn op je spreken: wat je denkt, voelt, je fysieke gesteldheid, de mensen om je heen en de situatie waarin je zit. Zij vertellen over hun stotteren en hoe er mee om te gaan in het dagelijks leven. Thema’s zoals bijvoorbeeld: school, vrienden, verliefdheid, ouders en familie komen aan de orde.
Dit boek maakt inzichtelijk wat er allemaal met stotteren te maken kan hebben. Ook levert het een belangrijke bijdrage aan een positief zelfbeeld en het meer ontspannen met stotteren kunnen omgaan. Na het lezen van dit boek weet je in ieder geval een ding zeker: stotteren doe je niet alleen!
Ilanda de Dood is logopedist-stottertherapeut en begeleidt binnen Stotterinterventiecentrum Alkmaar mensen op hun weg naar vloeiender spreken en leven. Carla van Wensen heeft een praktijk voor Integrale Kindertherapie en stotterde zelf. Eerder schreef zij Stotterkit en Help…ik voel zoveel.

850432.jpg                                                        Bestel het boek door hier te klikken!

22-10-2013
Wereldstotterdag
NFS_doorzetter_leaflet_2.jpg

10-10-2013
Stottercafé Rotterdam, de start van het 9de seizoen!
Op donderdag 24 oktober, traditioneel in de week waarin Wereldstotterdag valt,  start het StotterCafé met het negende seizoen. We starten het seizoen spetterend en proberen er een feestje van te maken. We blikken terug op de afgelopen acht seizoenen, kijken vooruit naar de plannen van dit seizoen en vieren het feit dat het StotterCafé Rotterdam navolging heeft gekregen in Groningen, Hasselt, Brugge, Gent en Antwerpen. Natuurlijk schenken we aandacht aan wereldstotterdag en proberen we met elkaar in contact te komen door middel van een klein aantal uitdagende uitspraken rondom stotteren, die op een speelse manier korte, levendige, interactieve discussies tot gevolg zullen hebben.
Cafégasten die op de één of andere manier hun spreken in het openbaar of hun therapie willen oefenen hebben daartoe ook deze avond weer alle gelegenheid.
Aan het eind van de avond is er ruim gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

03-10-2013
Oproep tot het invullen van een online enquête
Wist je dat het 22 oktober weer wereldstotterdag is?! In het kader van deze dag willen we vanuit Stottercafé Groningen heel graag weten hoe er in Nederland aangekeken wordt tegen stotteren. We hopen dat zoveel mogelijk mensen deze anonieme online enquête willen invullen. Het kost ongeveer 5 minuten. Wil je dit bericht delen met je vrienden zodat we een grote groep mensen kunnen bereiken? Alvast hartstikke bedankt voor het invullen en het delen!

http://www.thesistools.com/web/?id=367388

03-10-2013
Uitnodiging benefietavond WERELDSTOTTERDAG!
Ten behoeve van het spraakmakende multimedia project SpeakNOEvil, dat wordt georganiseerd op 22 oktober, Wereldstotterdag een uitnodiging.
Het belooft een prachtige avond te worden met leuke artiesten, heerlijk eten en natuurlijk veel ervaringsdeskundigen, en het zou geweldig zijn als de zaal straks vol zit. Kunnen jullie helpen deze uitnodiging ook binnen je eigen netwerk te verspreiden en eventueel ook aankondigingen te plaatsen op websites en groepen, die zich met stotteren bezig houden? En vergeet niet jezelf op te geven via www.speaknoevil.nl/benefiet
De eerste commercial voor FUN Forest is inmiddels af en zal ook tijdens dit benefiet met trots worden gepresenteerd. We willen het komende jaar nog minimaal 4 andere commercials met mensen uit de cast van SpeakNOEvil maken. Heeft u interesse kijk dan op onze site: www.speaknoevil.nl en neem vrijblijvend contact met ons op over een offerte.
Eén op de honderd mensen stottert. Sommigen komen er overheen, anderen leren ermee leven. Als je stottert kun je beschadigd raken door pestgedrag of discriminatie. Er is nog veel onwetendheid rondom het onderwerp. MoMo Productions heeft samen met Maartje Borghuis, voorzitter van het Wereld Congres Stotteren 2013 en Bert Bast, voorzitter van de Nederlandse Federatie Stotteren, besloten het multimedia project SpeakNOEvil te ontwikkelen, om zo de aandacht op ‘een leven met een stotter’ te vestigen.

10-07-2013
Jaarverslag Nederlandse Federatie Stotteren
Via de volgende link is het jaarverslag van de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) in te zien en te downloaden. De NFS is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Stottervereniging, patiëntvereniging Demosthenes en de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST), met als landelijk aanspreekpunt het Stotter Informatie Centrum (SIC) in Nijkerk.

23-05-2013
Stottercafé Rotterdam, 6 juni 2013: de opvoeder die stottert
Op 6 juni is het laatste StotterCafé van het achtste seizoen. De Vredebergstichting zal de avond verzorgen. Hadden we in het begin van het seizoen een avond met als thema: “Wat doe je als je kind stottert ?” op 6 juni is het thema: “Wat doe je als je als ouder stottert?”. Aan de hand van stellingen bespreken we onder leiding van Marion Walraven Raming van de Vredebergstichting met elkaar het onderwerp. En spreken we erover hoe kinderen uit het stotteren van hun ouders kunnen blijven.
Sinds 2006 onderzoekt de Vredebergstichting het opvoeden van jonge kinderen en de relatie met stotteren. In de zomer organiseert men een cursus waarin ouders die hun stotterprobleem hebben opgelost in dagelijkse situaties met hun
kinderen supervisie krijgen. De ouders zijn gemotiveerd, ze willen niet dat hun kinderen een stottersymptoom of de gevoels- en gedachtenwereld die daarbij hoort ontwikkelen. Ook Annelies van Randwijk, Fiona Pieters en Rita Pilon zullen hus steentje aan de avond bijdragen. Cafégasten die op de één of andere manier hun spreken in het openbaar of hun therapie willen oefenen hebben daartoe ook deze avond weer alle gelegenheid.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

10-05-2013
Studievertraging door stotteren?
Soms ondervinden studenten door hun stotteren problemen tijdens de studie. Denk aan: moeite met het houden van presentaties, bij het stellen van vragen in de les, bij de communicatie tijdens het samenwerken in projectgroepen of bij het functioneren op de stageplaats.
Stotteren valt onder de ‘functiebeperkingen’. Studenten die stotteren en daardoor moeilijkheden ervaren bij hun studie, kunnen in bepaalde gevallen gebruik maken van de faciliteiten die de studiefinanciering biedt. Faciliteiten rondom studiefinanciering bij studievertraging, waarvan studenten die stotteren gebruik kunnen maken, zijn bijvoorbeeld verlenging van de prestatiebeurs met één jaar en/of nieuwe studiefinancieringsrechten als de studie niet (meer) mocht lukken en men een passender studie wil volgen.
Alleen als duidelijk kan worden aangetoond dat de studieproblemen worden veroorzaakt door het stotteren, kan een beroep worden gedaan op bovengenoemde voorzieningen. Een decaan kan de stotterende student hierover informeren. Hij/zij is diegene die in voorkomende gevallen een benodigde faciliteit bij DUO voor de student aan kan vragen (bron: www.stotteren.nl).

15-04-2013
Stottercafé Rotterdam, 25 april 2013: Stottercentrum Zeeland
Linda Ahlers en Michelle van Dixhoorn van Stottercentrum Zeeland zullen op 25 april een korte presentatie geven over het viercomponentenmodel van Stournaras, een werkzaam model binnen de stottertherapie van het stottercentrum.  Er zal uitleg worden gegeven over de vier componenten die invloed hebben op het stotteren en de manier waarop je hiermee als stottertherapeut en persoon die stottert kan werken. Hierna zal er ruimte zijn voor discussie aan de hand van verschillende stellingen over stotteren. Waarschijnlijk zullen er cliënten uit Zeeland meekomen. Met elkaar kunnen we een goede en inspirerende avond beleven. Voor informatie over het Stottercentrum kunt u gaan naar www.stottercentrumzeeland.nl.

Uiteraard staat gedurende de avond de zeepkist weer klaar voor een ieder die op welke wijze dan ook iets met de gasten wil delen. Misschien wil je wel iets vertellen over jouw ervaringen met het stotteren, over je opleiding, je beroep. Of misschien wil je wel gewoon even je technieken oefenen tijdens spreken in het openbaar, omdat je bijvoorbeeld binnenkort voor je studie een presentatie moet houden.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

01-03-2013
Stottercafé Rotterdam, 14 maart 2013: stemexpressie en jabbertalk
Op 14 maart zal Marius Engelbrecht een workshop houden over stemexpressie en Jabbertalk. Spelen met je stem en spelen kan heel leuk, aangenaam en leersaam zijn. Wij zijn dan ook blij dat Marius Engelbrecht –die zelf in het verleden verbonden is geweest met Demosthenes- tijd heeft gevonden om de gasten van het StotterCafé een boeiende avond te bezorgen.
Uiteraard staat gedurende de avond de zeepkist weer klaar voor een ieder die op welke wijze dan ook iets met de gasten wil delen. Misschien wil je wel iets vertellen over jouw ervaringen met het stotteren, over je opleiding, je beroep. Of misschien wil je wel gewoon even je technieken oefenen tijdens spreken in het openbaar, omdat je bijvoorbeeld binnenkort voor je studie een presentatie moet houden.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

20-02-2013
Afronding stage Marjon Bremer in Stottercentrum Rotterdam!
Woensdag 13 januari is het mijn laatste stagedag geweest bij Stottercentrum Rotterdam. Ruim 6 maanden heb ik meegedraaid met het programma van de woensdagochtend. Iedere woensdag vonden vanaf 8.00 uur de behandelingen plaats, met aan het eind van de ochtend een intake.  De ochtend sloten we af met een nabespreking en er was ruimte voor eigen inbreng (intervisie).  De laatste maanden voelde ik me steeds meer deelgenoot van het team.
Het team van SR: Esther en Lesley, want zij zijn samen het Stottercentrum Rotterdam.
Ik heb Esther en Lesley dit proces zeer vakkundig en met grote betrokkenheid zien doorlopen en wil dat zo meenemen naar mijn praktijk in Den Haag. Ik wil ze beiden nogmaals heel hartelijk bedanken voor de begeleiding en het mogen meedraaien het afgelopen half jaar. Gelukkig blijf ik nog wel betrokken bij het stottercentrum doordat ik met Esther de volwassenen groep, Add Pool, begeleid en met Lesley op 7 maart de ouderavond begeleid.

Bedankt!
Marjon Bremer, logopedist-stottertherapeut i.o.

17-02-2013
In Stottercentrum Rotterdam: de eerste ouderbijeenkomst op donderdag 7 maart (19.30-21.00 uur)
Het idee voor deze avond is ontstaan uit de behoefte om ouders vrijblijvend met elkaar kennis te laten maken en te praten over het stotteren van hun kind. Deze bijeenkomst biedt de gelegenheid om ervaringen en oplossingen met elkaar te delen. Ieder kind is anders en ieder kind stottert anders, en iedere ouder reageert weer op zijn eigen manier op het stotteren van zijn kind; er valt vast veel van elkaar te leren! Zie de volgende link voor de flyer: Flyer Ouderbijeenkomst.

Meld je aan via onze inschrijflijst in de praktijk of stuur een e-mail naar info@stottercentrumrotterdam om je aan te melden.
Hoe laat? Van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Waar? Stottercentrum Rotterdam

16-02-2013
Stottercentrum Rotterdam doet mee aan wetenschappelijk onderzoek en vraagt jullie hulp!
Stottercentrum Rotterdam heeft deelname aan wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel staan vanwege de mooie en professionele ontwikkelingen binnen het vakgebied door wetenschappelijk onderzoek. Stottercentrum Rotterdam doet mee aan wetenschappelijk onderzoek voor het vertalen en valideren van de OASES‐S en OASES‐T voor het Nederlands. De doelgroep is 7-17 jarigen die stotteren. Ook zoeken de onderzoekers leeftijdsgenoten die niet stotteren. Wil je meedoen? Laat het ons weten via de e-mail. Wij kunnen kinderen in die leeftijdsgroep en hun vriendjes/familie vragen om medewerking bij dit onderzoek. Heb je hier vragen over? Ook deze vernemen wij graag.

24-01-2013
Lesley laat zien wat hij doet binnen logopedie-stottertherapie!
Klik op de volgende link om Lesley Bosschaart, logopedist én stottertherapeut in opleiding van Stottercentrum Rotterdam, aan het werk te zien en te weten waarom hij doet wat hij doet. Dit filmpje is één van de vijf filmpjes binnen de landelijke campagne van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie om de logopedie(-stottertherapie) meer bekendheid naar buiten toe te geven.

22-01-2013
Stottercafé Rotterdam, 31 januari 2013: Stotteren, HELP?
Op 31 januari zijn Esther Bunschoten en Marjon Bremer van het Stottercentrum Rotterdam te gast. Deze avond zal ingegaan worden op de vraag wat je als ouders moet doen als je merkt dat je kind stottert. Moet je meteen handelen? En zo ja, hoe en hoe snel? Wanneer doe je het goed, wanneer niet? Aan de hand van stellingen hopen we met ouders en mensen die zelf stotteren hierover te discussiëren, nadat Esther en Marjon één en ander hebben voorbereid tijdens een korte inleiding.

Voordat het Stottercentrum Rotterdam het podium betreedt is er eerst nog tijd voor onze nieuwe traditie: de zeepkist. Deze biedt ieder die dat wil de gelegenheid om met de gasten iets te delen. Misschien wil je wel iets vertellen over jouw ervaringen met het stotteren, over je opleiding, je beroep. Of misschien wil je wel gewoon even je technieken oefenen tijdens spreken in het openbaar, omdat je bijvoorbeeld binnenkort voor je studie een presentatie moet houden. Gebruik maken van de zeepkist is natuurlijk volledig vrijwillig.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

01-12-2012
Stottercafé Rotterdam, 13 december 2012: Waar is de zeep?
Het StotterCafe van 13 december bestaat  uit een zeepkist. Op deze zeepkist kan een ieder plaatsnemen die rondom het thema ‘stotteren’ een verhaal wil vertellen, een lied wil zingen, een film wil vertonen…. Er is een zeepkist en er is een publiek, wat wil jij graag aan het publiek meedelen?
We wilden al eerder de zeepkist als activiteit voor het StotterCafe introduceren. We hopen dat het een vaste activiteit van zo’n vijf minuten per persoon wordt, naast het bestaande programma, als een gelegenheid voor iedereen die met publiek zijn of haar verhaal wil doen over stotteren. Bijvoorbeeld over stotteren als sociale barriere en wat betekent dat voor jou; je denkbeelden bij je stotteren; overkomt het stotteren je of kan je er actief een weg in vinden? Door de zeepkist kun je deze thema’s actief ervaren door je eigen verhaal te vertellen en door het samenspel met de andere bezoekers. Patrick Feddes zal vanavond zijn eigen visie hierop vertellen,  de zeepkist introduceren en er zelf als eerste op gaan staan. Wie volgt?

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

15-11-2012
WereldStotterCongres
De Nederlandse stottervereniging Demosthenes organiseert van 10 tot en met 13 juni 2013 in Lunteren het 10de WereldStotterCongres. Dat doet zij voor de International Stuttering Association (ISA), een mondiaal samenwerkingsverband tussen nationale stotterverenigingen. Voor meer informatie, bezoek www.stuttering2013.com
wc2013_250x250.jpg30-10-2012
Nieuwe vakblad LOGOPEDIE!
Het maandelijkse vakblad van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie heeft een nieuwe lay-out. Daarnaast is gekozen voor het thema ‘stotteren’. Lesley staat op de cover van het nieuwe blad en Esther staat er met een interview in. Logopedie-stottertherapie leeft!
magazine.png
22-10-2012
Wereldstotterdag: Lesley Bosschaart laat zien wat hij doet binnen logopedie-stottertherapie!
Klik op de volgende link om Lesley Bosschaart, logopedist én stottertherapeut in opleiding van Stottercentrum Rotterdam, aan het werk te zien en te weten waarom hij doet wat hij doet.

14-10-2012
Stottercafé Rotterdam, 25 oktober 2012: Wereldstottercongres 2013
Op 25 oktober begint het StotterCafé in Rotterdam met haar achtste seizoen. Het StotterCafé, uniek in Nederland, is een initiatief van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes en de Nederlandse Federatie Stotteren en heeft zich tot doel gesteld stotterende mensen en iedereen die op welke manier dan ook in contact komt met, of belangstelling heeft voor stotteren een plaats te bieden voor ontmoeting, maar tevens voorlichting te geven.
25 oktober zullen Richard Bourgondiën en Maartje Borghuis, beiden bestuursleden van Demosthenes, iets komen vertellen over de voorbereidingen van het Wereldstottercongres, dat in 2013 in Nederland zal worden gehouden. Natuurlijk vertellen ze ook al het één en ander over het programma van het congres. Interessant om over zo’n groot evenement te horen of er misschien aan mee te werken. Een betere start van het seizoen is nauwelijks mogelijk.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

10-10-2012
Werkzaamheden Spoorsingel en Provenierswijk
Maandag 15 oktober start de herinrichting van de Spoorsingel. Sommige straten worden opengebroken en sommige wegen worden afgesloten. Als u met de auto komt naar Stottercentrum Rotterdam, is het belangrijk dat u rekening houdt met minder goed/snel kunnen parkeren en of verminderde doorgang met de auto. Voor de laatste berichten over weg- en wijkwerkzaamheden rond Stottercentrum Rotterdam klikt u op deze link.

19-09-2012
Toneelstuk ‘The King’s Speech’
4 Oscars, 4 Academy Awards, 7 Baftas en 1 Golden Globe. The Kings’ Speech is de meest bekroonde film van 2011 geworden. Theater Nomade heeft de exclusieve Nederlandstalige opvoeringsrechten verworven, en brengt het toneelstuk, in de regie van Ab Gietelink in de Nederlandse en Vlaamse theaters. Zij heeft het stuk in topbezetting voor najaar 2012 op repertoire.

Wilt u meer info? Klikt u dan op deze link voor meer informatie.

07-09-2012
Nieuwsbrief Q3 Stottercentrum Rotterdam!
Onze eerste nieuwsbrief is een feit en we zijn hier heel trots op. Via de volgende link komt u bij de nieuwsbrief. Veel leesplezier! Nieuwsbrief Q3 Stottercentrum Rotterdam.pdf

06-09-2012
Add Pool in Stottercentrum Rotterdam
Add Pool staat voor een maandelijkse avond groepstherapie naast bestaande individuele logopedie-stottertherapie. De ‘Pool’ houdt in dat de therapie in een groep plaatsvindt, en het woord ‘Add’ houdt in dat de therapie op deze manier een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de reguliere één-op-één therapie. Waarom? Add Pool vult het gat op tussen de één-op-één sessies stottertherapie en de ‘echte’ buitenwereld.

De eerste Add Pool-bijeenkomst is op maandag 1 oktober 2012 om 19.30 uur! Dus, hebt u een cliënt, meldt deze aan! De rest van de geplande Add Pool-bijeenkomsten vindt u hieronder:

 • Bijenkomst 2 01-11-2012 19.30-21.00 uur
 • Bijenkomst 3 11-12-2012 19.30-21.00 uur
 • Bijenkomst 4 16-01-2013 19.30-21.00 uur
 • Bijenkomst 5 11-02-2013 19.30-21.00 uur
 • Bijenkomst 6 14-03-2013 19.30-21.00 uur
 • Bijenkomst 7 16-04-2013 19.30-21.00 uur
 • Bijenkomst 8 27-05-2013 19.30-21.00 uur
 • Bijenkomst 9 26-06-2013 19.30-21.00 uur

In de bijlage vindt u meer informatie over de Add Pool voor volwassenen! Folder Add Pool.pdf

20-08-2012
WereldStotterCongres
De Nederlandse stottervereniging Demosthenes organiseert van 10 tot en met 13 juni 2013 in Lunteren het 10de WereldStotterCongres. Dat doet zij voor de International Stuttering Association (ISA), een mondiaal samenwerkingsverband tussen nationale stotterverenigingen. Voor meer informatie, bezoek www.stuttering2013.com
wc2013_250x250.jpg
16-08-2012
Therapeut in opleiding Marjon Bremer in Stottercentrum RotterdamMarjon_Bremer.jpg
Vanaf eind augustus 2012 tot en met februari 2013 zal logopedist én stottertherapeut in opleiding Marjon Bremer stage lopen in Stottercentrum Rotterdam. Zij loopt deze stage bij Esther als onderdeel van haar specialisatietraject bij de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST). Marjon komt uit Den Haag en heeft haar studie aan de Hogeschool Utrecht gevolgd. In 1992 is zij afgestudeerd en heeft daarna 10 jaar gewerkt in een praktijk in Berkel en Rodenrijs. Hier heeft zij ruime ervaring opgedaan met spraak-, taal- en stemstoornissen en afwijkende mondgewoonten bij kinderen en volwassenen. De laatste 10 jaar heeft zij vanuit een groeiende affiniteit met stotteren diverse cursussen gevolgd en steeds meer ervaring opgedaan in het behandelen van stotteren. Sinds januari 2010 maakt zij deel uit van de Praktijk voor Logopedie en Stottertherapie Wateringseveld in Den Haag. De stageperiode in Rotterdam zal haar tweede stageperiode worden van haar opleiding tot stottertherapeut. Ze kijkt ernaar uit!

02-07-2012EXAMEN LESLEY.jpg
Lesley en de ECSF
Lesley heeft zijn éénjarige Europese specialisatietraject afgerond en met zeer goede resultaten behaald. Gefeliciteerd!
Lesley zal in oktober 2012 starten met de specialisatie van de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST). Héél veel succes bij de start daarvan!

30-05-2012
Adviezen uit Stottercafé Rotterdam
Donderdag 24 mei was de laatste editie van het Stottercafé Rotterdam in dit seizoen. Het thema was ‘Stotteren & opvoeden, opvoeden & stotteren’. Met elkaar zijn adviezen opgesteld die wij als logopedisten-stottertherapeuten binnen Stottercentrum Rotterdam al gebruiken en/of belangrijk vinden om te gaan gebruiken.
Ouders en de school van een stotterend kind zijn de opvoeders en de belangrijkste schakel binnen de therapie die wij geven.

Enkele adviezen die uit de brainstorm binnen het Stottercafé Rotterdam zijn:

 • Geef aan de opvoeders informatie over stotteren
 • Stimuleer de opvoeders deze informatie door te geven aan hun omgeving
 • Geef aan de ouder(s) door: ‘Neem voor de kinderen waar tot ze het zelf kunnen.’
 • Breng opvoeders in contact met elkaar en laat ze ervaringen uitwisselen
 • De ouder(s) en het kind zijn de expert op het gebied van stotteren
 • Promoot zelfreflectie bij de ouder(s)
 • Houd rekening met de culturele achtergrond van de ouder(s)

13-05-2012
Stottercafé Rotterdam op donderdag 24 mei 2012: stotteren en opvoeden
Esther Bunschoten, werkzaam in Stottercentrum Rotterdam, zal deze keer de avond voor haar rekening nemen. Het thema deze keer is: stotteren en OPVOEDEN & OPVOEDEN en stotteren.

Niet vloeiend praten en opvoeden gaan samen en beïnvloeden elkaar. Wat speelt er zoal; wat geven wij onze kinderen en onze opvoeders mee? Het is van belang om onderscheid te maken tussen wat iemand is en wat hij kan. Wij, mensen, hebben bepaalde wezenskenmerken waarmee wij worden geboren. Deze kenmerken/kwaliteiten zijn belangrijke vermogens om mee in de wereld te staan. Daarbij heeft stotteren of broddelen meer betrekking op een vaardigheid, die iemand soms wat minder goed beheerst. En welke relatie heeft opvoeden met de “Bill of Rights and Responsibilities for people who stutter”? De deelnemers wisselen ervaringen uit, zoeken antwoorden op vragen die leven over dit thema, en bundelen tips.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

26-04-2012
Lesley’s bezoek aan Michael Palin Centre for Stammering in Londen
Lesley is in de periode van 9 april tot en met 21 april in Londen geweest bij het Michael Palin Centre for Stammering, een zeer bekend centrum voor vloeiendheidsstoornissen. Hij heeft als beginnend specialist geparticipeerd in een programma voor stotterende kinderen van 10-14 jaar en hun ouders. Wilt u hierover meer weten, vraag het hem!

MPC_teamfoto_20-04-2012.JPG

02-04-2012
Stottercafé Rotterdam op donderdag 12 april 2012: stemexpressie en jabbertalk
Op 12 april zal Marius Engelbrecht de avond vullen met een presentatie over stemexpressie en jabbertalk. Stemexpressie is een vorm van improviserend klinken en zingen, gericht op stembevrijding en bevrijding van jezelf, om al klinkend steeds dichter bij je pure authentieke expressie en je pure zelf te komen. Bij jabbertalk vertel je een verhaal in klanken, zonder woorden die betekenis hebben. Voor meer info kunt u terecht op www.mariusengelbrecht.nl.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

17-03-2012
Demosthenes: jeugdweekend
Van vrijdag 4 t/m zondag 6 mei 2012 organiseert Demosthenes een jeugdweekend voor stotteraars in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar uit heel Nederland. Het is belangrijk dat we deze jeugd de kans geven om af en toe écht even zichzelf te kunnen zijn. Hun ‘belemmering’ even volledig buitenspel kunnen zetten waardoor ze kunnen genieten tijdens het spelen van een spel, vrij zijn om te praten zonder zich zorgen te maken om andere mensen in de omgeving. Daarnaast kan men leuke nieuwe vrienden maken. Het is belangrijk voor het zelfvertrouwen van een stotteraar met anderen te communiceren, ook al betreft dat andere stotteraars!

Op de website van Demosthenes vindt u meer informatie.

15-02-2012
Stottercafé Rotterdam op donderdag 23 februari 2012: Zeepkist @ Contact
Op 23 februari biedt het StotterCafé zijn gasten de mogelijkheid om op het podium –de zeepkist- een korte presentatie over een vrij te kiezen onderwerp te houden. Het doel van zo’n presentatie kan heel goed zijn: oefenen, voorbereiden en trainen. De presentaties hoeven niet lang te zijn (vijf minuten) en zouden tot discussie kunnen uitnodigen, maar dat hoeft niet. Naast dit zeepkistmoment zal Pieter Groen iets vertellen over zijn werkzaamheden als contactpersoon voor stotterende jongeren.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

09-02-2012
ZOLORO: het zorgplatform in de regio Rotterdam: wat doen zij allemaal?
ZOLORO_bedankkaartje.jpg

23-01-2012
Geen vergoeding meer voor tolk- en vertaaldiensten
In de Tweede kamer is aan het begin van dit jaar met 76 tegen 74 stemmen het besluit aangenomen om de tolk en vertaaldiensten voor de gezondheidszorg (ZVW/AWBZ) niet meer te vergoeden. Dit betekent dat na 31-12-2011 mensen die een tolk behoeven dit zelf moeten betalen.

04-01-2012
Stottercafé Rotterdam op donderdag 12 januari 2012: stotteren & genen
Op deze eerste avond in 2012 is Bert Bast onze gastspreker. Hij was vroeger hoofd van het immunodiagnostisch laboratorium van het UMCU en werkte daar onder andere veel met genen. Hij zal spreken over genetische aspecten van het stotteren. Ook zal hij vertellen hoe hij in zijn vroegere werk omging met zijn stotteren. Tegenwoordig is Bert Bast voorzitter van de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS).

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

23-12-2011
Stottercentrum Rotterdam wenst alle cliënten en hun familie, alle samenwerkingspartners in 2011 en collega’s fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2012!

Nieuwsbrief Nederlandse Federatie Stotteren
Klik op deze link voor de nieuwsbrief december 2011 van de NFS!

30-11-2011
Stottercafé Rotterdam: 8 december
Op 8 december zal Zainab el Youssfi samen met Richard Bourgondiën het onderwerp “Spreken in het openbaar” aan de orde stellen. Beiden bezochten de ELSA-meeting en kwamen daar in aanraking met Toastmasters. Tijdens de presentatie wordt verslag gedaan van de meeting, wordt het onderwerp nader uitgelegd en is er een film te zien die tijdens de ELSA-meeting is gemaakt.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom. Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

13-10-2011
Stotterbeurs op 22 oktober: Wereldstotterdag!
Op zaterdag 22 oktober, tijdens de ISAD Wereldstotterdag, zal Demosthenes voor de derde keer een informatiebeurs organiseren over stotteren. Dit is de “place to be” voor iedereen die met stotteren te maken heeft, mensen die stotteren, maar ook familieleden, therapeuten, wetenschappelijk onderzoekers, leerkrachten, journalisten, enz. De voorgaande edities waren zeer gezellige en informatieve bijeenkomsten met veel deelnemers en bezoekers. Op de stotterbeurs kunt u proeflessen van diverse stottertherapieën volgen, er zijn presentaties van wetenschappelijk onderzoek en stands met uiteenlopende informatie over stotteren.?De Stotterbeurs 2011 vindt plaats in centrum Dok Zuid in Apeldoorn. U bent van harte welkom!

Aanvang: 9:30 uur. U kunt komen en gaan wanneer u wilt op deze informatiebeurs.
Adres Dok Zuid:
Dok Zuid
1e Wormenseweg 460
7333 GZ Apeldoorn
tel. 055 7507160

Voor meer informatie kijk op www.stotterbeurs.nl

13-10-2011
Stottercafé Rotterdam opent haar deuren voor het zevende seizoen op 20-10-2011!
Het zevende seizoen van het StotterCafé gaat van start, en wel op 20 oktober twee dagen voor Wereld Stotterdag. Op 20 oktober komen Liesbeth van Woerden en Bas Kingma de avond vullen en ons iets vertellen over de Sedona Methode. De Sedona Methode is een makkelijk aan te leren methode om belemmerende gevoelens, emoties, gedachtenpatronen en overtuigingen over onszelf te leren loslaten. Het is een heel praktische ‘tool’ waarmee je in staat wordt gesteld om niet meer geregeerd te worden door oude patronen en denkwijzen die jou op dit moment geen dienst bewijzen.

Waar? In het Nivongebouw aan de Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam.
Hoe laat? Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur start de avond en na de lezing/workshop/discussie is er tijd voor ontmoeting.
Kosten? De toegang is vrij en een ieder is van harte welkom.

Voor meer informatie kijk op op de site van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes (www.demosthenes.nl) en de NFS (www.stotteren.nl).

08-09-2011
Geef mensen die stotteren even de tijd!
Vaak onderbreken mensen die niet stotteren (per ongeluk) de mensen die wel stotteren door bijvoorbeeld het afmaken van hun zinnen. Deze reclamefoto laat zien dat dit niet nodig is: vaak is gewoon een klein beetje geduld hebben voldoende!
NFS.jpg

05-09-2011
De week van de alfabetisering!
De Week van de Alfabetisering start start maandag 5 september 2011. Overal in het land vinden activiteiten plaats die aandacht vragen voor het belang van lezen, schrijven en rekenen. Dit jaar is het thema DOE MEE! en staat in het teken van de vele lokale initiatieven die de geletterdheid van kinderen, jongeren en volwassenen bevorderen.

Voor tips en informatie over voorlezen, klik op de volgende link:
Informatiefolder over voorlezen.pdf

01-09-2011
Verdiepingsstage in Stottercentrum Rotterdam
Gracia Nelson is in maart 2011 afgestudeerd als logopedist in Suriname en doet nu via de Hogeschool Rotterdam gedurende een maand ervaring op bij het Stottercentrum Rotterdam. Op de maandag en woensdag mag ze als toehoorder zitten bij behandelingen en wordt ze begeleid door Esther Bunschoten. Zij is een van de zes docenten van de opleiding Logopedie in Suriname, die zich van 25 augustus tot en met 25 september 2011 in verschillende werkgebieden van de logopedie oriënteert in Nederland. Deze docenten behoren tot de eerste groep opgeleide logopedisten aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Suriname. De kennis die ze opdoen gedurende de verdiepingsstage nemen ze terug mee naar hun land.

crop DSC_5586.jpg
Gracia Nelson